ההמלצה להפסיק לעשן תקפה בכל שלב בחיים, גם למי שלא מניקה
במהלך ההיריון כולם אמרו לך להפסיק לעשן, שזה מזיק לעובר. אולי הגנבת סיגריה פה ושם, עם המון חרטות, אולי הצלחת להתאפק עד הלידה וחיכית לרגע שתלדי ותעשני את הסיגריה הראשונה. ואז לאחר הלידה אומרים לך שזה מזיק לתינוק.
אבל בא לך… אחת…. שאכטה מדי פעם… סיגריה עם הקפה…
סיגריה זו ההנאה הקטנה שלך, את לא רוצה להפסיק לעשן. את מודעת לנזקי העישון ורגשי האשם משתלטים עלייך, את חוששת להזיק לתינוקך ובוחרת לתת לו תמ"ל במקום להניק.
חשוב שתדעי שגם כשאמא מעשנת עדיף להניק מאשר לתת תמ"ל. יתרונות חלב האם עולים על נזקי העישון, אך עליך להקפיד שלא לחשוף את התינוק לעשן הסיגריות, עישון פסיבי מאוד מזיק לתינוק.
העישון משפיע על הפרשת הורמוני החלב וכתוצאה מכך תושפע גם כמות החלב, וייתכן גם קושי ברפלקס שחרור החלב דבר שיביא לעיכוב בזרימת החלב.
מניקה ומעשנת? איך עושים את זה יחד?
· עדיף לעשן לאחר ההנקה כדי שרמת הניקוטין בדם תהיה נמוכה יותר
· צאי לעשן בחוץ, במרפסת או ליד החלון. שמרי מרחק מהתינוק כדי שהעשן לא יגיע אליו.
· אספי את השיער בזמן העישון
· לאחר העישון לפני שאת באה במגע עם התינוק, שטפי ידיים ופנים במים וסבון, צחצחי שיניים והחליפי חולצה. (אם מתאפשר – התקלחי)
· נסי להפחית את כמות הסיגריות
במידה ובן/בת הזוג מעשנים, חשוב שגם הם יקפידו על החלפת חולצה, שטיפת ידיים ופנים במים וסבון וצחצוח שיניים לפני המגע עם התינוק
הנקה | עישון בזמן ההנקה | הנקה מלאה | הנקה חלקית | חלב אם
נשים רבות חוות גודש ביממה השלישית לאחר הלידה, הסיבה לכך היא כי חל שינוי בכמויות החלב שהתינוק צורך.
גודש יכול להיגרם בכל תקופת ההנקה כאשר ניהול ההנקה לקוי, חיבור שאינו מיטבי, התינוק יונק בתדירות נמוכה, מתן בקבוקים ומוצצים ללא פינוי חלב מהשד, הימנעות מהנקה בלילה או גמילה פתאומית מהנקה.
איך תדעי שמה שאת חווה זה גודש?
שדיים מתמלאים בחלב, גדלים ומלווים בהרגשה של כובד בשדיים. בשלב זה הם יהיו רכים למגע וזה הזמן להניק ולפנות חלב. זו מלאות תקינה של השדיים בהנקה.
לעומת זאת, מלאות יתר של השדיים, העור נראה מתוח, מלווה בכאבים ושדיים קשים למגע, ממש תחושה של אבנים, זהו גודש וזה מצב שאינו תקין בהנקה. הגודש מקשה על התינוק להיצמד ולינוק ויש קושי בהוצאת החלב.
מה הטיפול בגודש?
- הנקה – כאשר התינוק נצמד לשד ויונק זו הדרך הטובה ביותר לטיפול בגודש. דאגי לחיבור מיטבי במהלך ההנקה. החלפת תנוחות יכולה לסייע לריקון יעיל של השד מאזורים שונים.
- קומפרסים קרים לפני/אחרי ההנקה – מכווצים את צינוריות החלב ומסייעים בהפחתת הכאבים. שימי לב שאת מניחה את הקומפרס הקר על השד בלבד ולא על איזור הפטמה. קומפרס קר יכול להיות טיטול ששפכת עליו חצי כוס מים והוכנס למקפיא ואפילו יכול להיות שקית אפונה קפואה עטופה בחיתול טטרה.
- קומפרסים חמים בזמן ההנקה – מרחיבים את צינוריות החלב ומסייעים לשחרור החלב.
- עיסוי עדין של השדיים – לפני ההנקה או שאיבה על-מנת לעזור לחלב להשתחרר.
- סחיטה ידנית/שאיבה במשאבת חלב – פינוי החלב יקל על הגודש וירכך את השד והעטרה מה שיאפשר לתינוק להיצמד ולינוק בקלות. שימוש במשאבה רק עד לתחושת הקלה וריכוך השד. ריקון מלא של השד יביא לייצור מוגבר של חלב ויכול לגרום שוב לגודש.
- משככי כאבים נוגדי דלקת – איבופרופן – אדוויל, נורופן. יקלו על הכאב ויסייעו במניעת דלקת.
מניעה היא הדרך הטובה ביותר לטפל בגודש, מניעה קלה יותר מטיפול 🙂
איך ניתן להימנע מגודש?
- הנקה, הנקה, הנקה – להניק מרגע הלידה 8-12 פעמים ביממה (24 שעות), לפי דרישה וסימני הרעב של התינוק תוך הקפדה על חיבור מיטבי של התינוק לשד. הקפידי על הנקה רציפה ללא הגבלה בזמן ובתכיפות ההנקה. אפשרי לתינוק לסיים הנקה מצד אחד והציעי שד שני.
- אם מסיבה כלשהי ההנקה אינה מתאפשרת, הקפידי על שאיבות/סחיטות לפחות 8-10 פעמים ביממה. ריקון השד מונע מלאות יתר.
נשים הסובלות מגודש לעיתים בוחרות לעשות "הפסקה" מהנקה בגלל הכאב המלווה לגודש, אך הפסקת הנקה אינה מומלצת וזה אינו הפתרון. חוסר טיפול עלול להחמיר את המצב ולגרום לדלקת. חשוב מאוד לטפל בגודש ולהמשיך לפנות חלב מהשד למרות הכאב.
אם את חווה גודש לאורך זמן או החמרה במצב מומלץ לפנות לייעוץ.
הנקה | הנקה מלאה | הנקה חלקית | חלב אם | גודש בהנקה